Laag testosteron en bloedtesten….

Posted by m2d-admin 05-08-2017 0 Comment(s)

Terwijl een  lage testosteron  spiegel ("low T") vaker voorkomt bij oudere mannen, kan het ook bij mannen onder de 30 voorkomen. Wat veroorzaakt lage T bij jonge mannen?


Ongeacht je leeftijd, zou het verlies van sex drive, de ontwikkeling van impotentie en / of vermindering van spiermassa en kracht; voor elke deskundige arts een rode vlag moeten zijn dat de T-niveaus niet op orde zijn.

 

Depressie, vermoeidheid en verlies van motivatie worden ook vaak veroorzaakt door lage testosteron spiegels. Veel van deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere medische aandoeningen of levensstijl factoren. Helaas willen veel artsen liever een antidepressivum voorschrijven dan testosteron, een natuurlijke stof die je lichaam zelf al aanmaakt, terugbrengen naar een normaal bloedniveau.

 

“Low T” komt minder vaak voor bij jonge mannen, maar het kan nog steeds voorkomen. Bijdragende factoren omvatten: hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht of zwaarlijvig, overmatig 

alcoholgebruik, gebruik van illegale drugs, het gebruik van anabole steroïden, waarbij bepaalde voorgeschreven medicijnen zoals steroïden en opiaten, in het bijzonder in overmaat, worden gebruikt.

Als je echter met mate van de goede dingen des levens geniet, doen genotsmiddelen zoals marihuana en wijn beslist geen afbreuk aan je Mr.O aspiraties.

 

 

 

De moderne man van nu heeft een  testosteron niveau die slechts een derde is van die van zijn grootvader in de kracht van zijn leven:


Steeds jongere mannen worden steeds vaker behandeld. Het is niet ongewoon om het testosteron te zien pieken, en dan beginnen af ​​te nemen bij mannen rond de 30-jarige leeftijd. Sommige mannen worden zelfs al gediagnosticeerd met 25 jaar. Een van de grootste recente studies vond sterk bewijs van een daling van meer dan 1,3% per jaar In de bloed testosteron spiegel van mannen gedurende de laatste twee decennia. We worden nu geconfronteerd met een epidemie van mannen die veel lagere testosteronniveaus hebben dan hun vaders en grootvaders hadden. Laag testosteron was bijna niet-bestaand voor de jaren tachtig.


Een deel van het probleem is de industriële revolutie die begon met de komst van kunststoffen, milieuvervuiling, oestrogenen, ftalaten en door hormonen vervuild vlees. De onophoudelijke aanslag van endocriene verstoorders heeft onze testosteron niveaus beïnvloed. Mannen worden collectief het gehele jaar door meer blootgesteld.

 


Een voorbeeld van een endocriene verstoorder is Bisfenol A (BPA), die vaak voorkomt in kunststoffen.

 

Bisfenol A komt in onze lichamen wanneer we ons eten opslaan in plastic containers of in BPA-gevoerde blikjes. Het verhitten, in de magnetron, van voedsel  in plastic verpakkingen maakt nog meer BPA in ons voedsel vrij. Wanneer BPA ons lichaam binnenkomt, wordt het herkend als een soort oestrogeen en verminderd het dus onze  testosteron niveaus.


Het hormoon ethinyl-oestradiol (EE2) is een actieve stof in veel anticonceptie pillen die aquatische organismen beïnvloeden wanneer ze in het oppervlakte water terecht komen via urine. Er bestaan veel  studies die aantonen hoe vissen door EE2 beïnvloed worden.

Zelfs lage concentraties EE2 hebben invloed op vissen, zowel op hun gedrag als hun genetica. Men heeft een verandering in het genetische evenwicht in vis geconstateerd, die ervoor zorgt dat ze meer moeite hebben om voedsel te vangen. Vorige studies hebben aangetoond dat de vissen ook problemen ontwikkelen met hun voortplanting. Dit kan leiden tot de volledige verdwijning van een hele vispopulatie met ernstige gevolgen voor de ecosystemen. Vissen hebben meer oestrogeenreceptoren dan mensen, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor oestrogeen in het water. Het proefschrift bestudeerde drie verschillende vissoorten: zalm, forel en voorn, die economisch belangrijke vissen zijn, die zowel in zee als zoetwater leven.

Ook de mannelijke voortplantingsorganen zijn gevoelig voor oestrogenen, die de normale functie beïnvloeden - oestrogenen hebben een contraceptief effect bij mannen. EE2 is ook gekoppeld aan testiculaire tumoren.

De mensheid is zo verknocht aan vrije anticonceptieve seks dat ze geen kritiek zullen geven op de medicatie die ze gebruiken om hun steriliteit te waarborgen, hoewel, zoals de wetenschap laat zien, ze andere soorten, zoals aquatische dieren als vissen kikkers etc, in het proces steriliseren. Milieuvriendelijkheid tegenover de seksuele revolutie, en de seksuele revolutie wint.

 

 

Een studie uitgevoerd door het Amerikaanse Geologische Onderzoek in 1999 en 2000 vond meetbare hoeveelheden van een of meer medicijnen in 80% van de watermonsters getrokken uit een netwerk van 139 waterstromen in 30 staten in de USA. De geïdentificeerde medicijnen bevatten een heksen brouw van antibiotica, antidepressiva, bloedverdunners, hartmedicijnen (ACE-remmers, calciumkanaalblokkers, digoxine), hormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron) en pijnstillers. Scores van studies zijn sindsdien uitgevoerd. Andere drugs die zijn gevonden zijn cafeïne (dat komt natuurlijk uit vele andere bronnen naast medicijnen); Carbamazepine, een medicijn tegen verdovingsmiddelen; Fibraten, die de cholesterolgehalten verbeteren; En sommige geurstoffen (galaxolide en tonalide).

Afhankelijk van het laboratorium dat jouw arts gebruikt, variëren de mannelijke testosteron niveaus tussen 300ng / dl en 1000 ng / dl.

Zoals je je wellicht kunt voorstellen, zijn deze niveaus niet de optimale niveaus. Zij zijn een dwarsdoorsnede van mannen van 20 tot 80 jaar; van wie velen ziek of ernstig ziek zijn geweest, door een leven van ongezonde gewoontes.

Als je bloedwerk terug komt, en jouw arts een behandeling weigert - hoewel je waardes dicht bij de laagste van de gehanteerde niveaus liggen; dan kan een vriendelijke herinnering aan wat optimale gezondheid inhoudt, aan de orde zijn.

Als je er vriendelijk op wijst, dat je de T-niveaus van een zieke 80-jarige hebt (en je zo ook voelt) veranderd jou dokter hopelijk van mening.

 

Beklemtoon je lage testosteron symptomen.

Als jouw arts koppig is of er niet van houd dat hun patiënten mondige deelnemers zijn in hun eigen gezondheidszorg, dan kan het beter zijn om de symptomen die specifiek zijn voor een lage testosteronspiegel te benadrukken. Wij raden je aan om je testosteronniveau zo hoog mogelijk te houden, 900-1000 (+/- ~ 100) ng / dl) zolang je onder behandeling van een arts bent, binnen aanvaardbare waardes blijft, en geen bijwerkingen ervaart.

 

 

Wat zijn vrij testosteron en bio-beschikbaar testosteron?

Testosteron is in het bloed aanwezig als "vrij" testosteron (~2%).  of gebonden testosteron (~ 98%). Deze laatste kan losweg gebonden zijn aan albumine (ongeveer een-derde), het belangrijkste proteïne in het vloeibare gedeelte van het bloed, of gebonden aan een specifiek bindend eiwit genaamd geslachtshormoonbindende globuline of SHBG (ongeveer twee-derde). De percentages in de drie fracties variëren sterk. De binding tussen testosteron en albumine is niet erg sterk en kan gemakkelijk vrijgemaakt worden, dus de term biobeschikbaar testosteron (BAT) verwijst naar het totaal van vrij testosteron plus albumine gebonden testosteron.

Men verondersteld dat biobeschikbaar testosteron de fractie van circulerende testosteron vertegenwoordigt die gemakkelijk cellen binnentreedt en beter de bioactiviteit van testosteron weerspiegelt dan de eenvoudige meting van serum-totaal testosteron. Verschillende niveaus van SHBG kunnen ook leiden tot onnauwkeurige metingen van biobeschikbaar testosteron. Verminderde SHBG niveaus kunnen gezien worden bij obesitas, hypothyroidisme, androgeengebruik en nefritisch syndroom (een vorm van nierziekte). Verhoogde niveaus worden gezien bij cirrose, hyperthyroidisme en oestrogeen gebruik. In deze situaties kan de meting van vrij testosteron nuttiger zijn. Bijvoorbeeld, het algemeen aanvaarde normale bereik voor een man’s totale testosteron is 300-1000 ng / dl en het wordt als normaal gezien, om 1% van de endogene (lichaamseigen) productie per jaar te verliezen, na de leeftijd van 30 jaar.

Aangezien je T-niveaus in je 20’s hun piek zouden moeten hebben, kunnen we ervan uitgaan dat deze mannen een niveau van 750 ng / dl hebben als ze 30 jaar zijn.

 

Als je 1% van de endogene productie per jaar aftrekt van een beginniveau van 750, zou je moeten leven tot je 122 jaar oud bent voordat je totale testosteronniveaus onder 300 ng / dl duikt.

 

Het verkoop praatje voor TRT leest als een wenslijst voor elke man op aarde: je bouwt spiermassa op, verliest vet, verbetert de stemming, herlaad energie, verhoogt je sex drive. Geen wonder dat recepten voor TRT therapie de afgelopen 18 jaar met 500 procent zijn gestegen. Maar terwijl steeds meer mannen TRT proberen, ontstaat er een heftig debat onder artsen over de veiligheid en de ethiek over het voorschrijven van testosteron aan iedereen zonder een gedefinieerde tekort.

 

Ongeveer 30 procent van de mannen tussen de 40 en 79 jaar wordt beïnvloed door hypogonadisme, ook wel androgene deficiëntie genoemd, een aandoening die gekenmerkt wordt door testosteron niveaus onder 300 ng / dL (nanogram per deciliter), met symptomen als spieratrofie, gewichtstoename, uitputting, depressie, slechte slaap, desinteresse in seks en / of erectiele dysfunctie. Voordat TRT voor hypogonadisme wordt voorgeschreven, zal een verantwoordelijke arts levensstijlveranderingen aanraden om het testosteronniveau te verhogen, met inbegrip van gewichtsverlies, meer lichaamsbeweging en betere slaap. Pas wanneer deze wijzigingen een patiënt niet genezen, zijn de voordelen van TRT groter dan de risico's.

 

Sommige artsen vinden dat een lage testosteronspiegel een gewoon onderdeel is van de veroudering, en weigeren om die reden om de testosteron niveaus te verhogen. De controverse rondom TRT begon met dokters als Dr. Abraham Morgentaler van de Harvard Medical School, die van mening is dat meer mannen aan hypogonadisme lijden dan volgens de normen blijkt, hij zegt  dat testosteron-tekort als een behandelbaar onderdeel van het verouderingsproces moet worden beschouwd. ''Normale gezonde veroudering, houdt verband met slechte ogen, slechter gehoor, slechte tanden, slechte gewrichten, slechte bloedvaten, slechte harten en kanker. Wij behandelen dit allemaal om de kwaliteit van het leven te verbeteren of om de levensduur te verhogen. Moeten we nu stoppen met voorschrijven van een bril aan oudere mannen en vrouwen, omdat een slechte visie normaal is bij veroudering? "

 

Andere artsen voeren dit argument nog verder, en pleiten ervoor dat TRT gebruikt moet worden om mannen zo krachtig mogelijk te maken, ongeacht hun leeftijd. Dr. Jeffry Life, de gespierde 77-jarige ster van veel shirtloze advertenties, werd het uithangbord voor het Cenegenics Medical Institute in Las Vegas, juist omdat zijn jeugdige lichaamsbouw demonstreert hoe synthetisch testosteron mensen kan helpen de te verwachten fragiliteit en lichamelijke aftakeling te verslaan.

Dr. Elizabeth Yurth, zegt dat testosteron een "hoogwaardig medicijn" is voor mensen die niet oud willen worden: "Ze willen op hun 80ste gewoon op hun  fiets kunnen rijden." Haar typische patiënt is een man in de jaren 40 of 50 die "zijn fiets-vrienden niet meer bij kan houden" - of zijn vrouw in de slaapkamer. Testosteron kan dat allemaal helpen veranderen.

 

Maar het is wel duidelijk dat Yurth en Life mannen gewoon willen terugbrengen op het testosteronniveau van hun voorvaders. Wereldwijd zijn de testosteron niveaus in de afgelopen 20 jaar gedaald - bijvoorbeeld 16 procent in 65- tot 69-jarige mannen. Obesitas speelt een rol, want lichaamsvet helpt testosteron om te zetten in oestrogeen. Maar zelfs als het onderzoek is gecorrigeerd voor gewicht en roken, suggereert het dat er mogelijk andere factoren kunnen zijn - milieu-toxines misschien?  Uit een studie van de Universiteit van Californië blijkt bijvoorbeeld dat atrazine, een veel voorkomende pesticide, zo sterk oestrogeen is, dat het een volwassen mannelijke kikker kan veranderen in een volledig reproductief vrouwelijk exemplaar.

 

Sommige artsen, zoals Life, geloven dat de huidige grens van "low-T",  die de medische wetenschap heeft vastgesteld op minder dan 300 ng / dL, en met 500 tot 700 als gezond voor mannen jonger dan 40 jaar - te laag is,  en dat mannen moeten streven naar een hoger optimale grenswaarde . Life wil het testosteron niveau van patiënten verhogen van 800 tot 1000 ng / dL, met verwijzing naar studies die aantonen dat mannen met testosteron niveaus in de bovenste 25 procent van de normale grenswaardes een lager risico hebben op chronische ziektes.

 

"Het typische verhaal," legt Dr Life uit, " je gaat eerst naar een traditionele dokter en zegt: "Ik glijd langzaam af. Ik ga naar de sportschool, maar ik heb geen uithoudingsvermogen meer en ik verlies spiermassa en kracht, en ook al train ik me suf,  ik krijg steeds meer buikvet.”

 

Dus nemen ze je een bloedtest af, en je hormoonniveaus komen terug op 300. Er wordt je verteld dat je normaal bent, dus je loopt het denken: 'Ik heb een normaal testosteron niveau. Wat is er aan de hand?' Wat ze je niet vertellen, is dat je bij de laagste waardes behoord. ' En zelfs als een dokter je zal behandelen, voegt Life eraan  toe, " gaat hij je waarschijnlijk omhoog brengen tot 350 tot 400, waardoor je een middelmater wordt."

Deze bloedtoets (boven) laat zien dat de geteste man laag testosteron en laag vrij testosteron heeft  en de niveaus van LH en FSH, zijn aan de lage kant van het referentiebereik.

 

Op het nomogram (links) ziet je het niveau van de patiënt in rood. Als hij het optimale niveau wil bereiken, zou hij zijn totale testosteron (TT) niveaus tussen 800 en 1000 ng / dl moeten hebben. Als zijn SHBG-niveau optimaal is op 34 nmol / l, zou hij zijn vrije T-niveau dicht bij het gewenste bereik brengen van 200 - 250 ng / dl (blauwe lijn). Een voorzichtige man moet echter niet direct omschakelen naar optimale niveaus, maar deze geleidelijk verhogen naar een waarde van 500 tot 700 ng / dl of zelfs tot gemiddelde lage niveaus. Vergeet niet dat niemand hetzelfde is, en sommige jongens voelen zich goed op deze waardes.

 

Andere artsen waarschuwen dat het een nadeel kan zijn om een ​​hoog testosteron te hebben en dat onze lichamen om goede redenen de productie verminderen. En de Noordwestelijke studie maakt het punt, dat lagere testosteronniveaus in vaders een evolutionair verschijnsel kunnen zijn, waardoor mannen gevoeliger en zorgzamer worden en daardoor betere vaders zijn. Maar Fisch en anderen spreken dit tegen en beweren dat het afnemende testosteronniveau van vaders niet evolutionair is, maar dat het een resultaat is van de eisen van kinderopvoeding. Het gebrek aan slaap, het gebrek aan lichaamsbeweging, het buikje begint uit te dijen - het is de sedentaire levensstijl. Hoewel tegenwoordig weinig artsen meer twijfelen dat hoe meer testosteron je neemt, hoe meer spiermassa je op zult bouwen, vragen sommige urologen, zich openlijk af of meer testosteron ook andere symptomen kan verhelpen zoals depressie, vermoeidheid en libido.

 

Zijn er artsen die zeggen dat als je bloedwaardes laag zijn, testosteron je kan helpen? Ja, maar zijn er ook centra die mensen sesamolie geven en ze vertellen dat ze alle ziekten zullen genezen. TRT kan ook negatieve bijwerkingen hebben, zoals gekrompen testikels, haarverlies, acne, borstvergroting en steriliteit. De therapie kan ook het hematocriet verhogen (rode bloedcellen concentratie), die op zijn beurt kan bijdragen aan het verbeteren van atletische prestaties. Maar als je hematocriet niveau te hoog wordt, kan het bloed zo stroperig worden dat het de risico’s op een beroerte en hartaanval verhoogt. En wat veel patiënten zich niet realiseren, is dat testosteron een levenslange therapie is. Zodra je aan TRT begint, stopt je lichaamseigen (endogene) productie. Je hersenen zien dat het testosteron niveau  normaal is, en schakelt de lichaamseigen productie uit. Als je klassieke symptomen hebt van hypogonadisme - laag libido, vermoeidheid, erectiele dysfunctie – dan is het verstandig om je testosteron niveau te laten controleren.

 

En voor de mannen wiens bloedniveau onder de definities van laag testosteron valt, is het waarschijnlijk redelijk om de therapie een tijdje te proberen. Maar dat is heel anders dan zeggen dat testosteron de fontein van de jeugd is.

Testosterone Replacement Therapy and Mortality in Older Men. Hackett 2016:

Terwijl de Amerikaanse testosteron voorschriften in het afgelopen decennium verdrievoudigd zijn met lagere trends in Europa, gaat het debat verder over de risico's, de voordelen en een passend gebruik van testosteron-vervangende therapie (TRT).

 

Verschillende auteurs beschuldigen de reclames in de media, en de beschikbaarheid van handiger toedieningsvormen (cremes, implantaten, pleisters) van de explosieve groei van HRT/TRT, terwijl anderen opmerken dat het routinematige testen van mannen met erectiele dysfunctie (ED) (een significante marker van cardiovasculaire risico's), en die met diabetes, onvermijdelijk de diagnose van hypogonadisme zou vergroten en zou leiden tot een juiste toename van gebruikers cq patiënten. Zij beweren dat dit slechts een juiste correctie was van de onder-diagnose en onder-behandeling in voorgaande jaren. Dus voortschrijdend inzicht.

 

Het is onwaarschijnlijk dat overtuigende reclame of handiger toedieningsmethodes een markt zouden kunnen laten groeien gedurende zo'n langdurige periode als de behandeling niet effectief was.

 

Urologen en gespecialiseerde artsen zijn de meest voorkomende initiators van TRT, gewoonlijk voor ED. TRT wordt meestal toegediend door intramusculaire (im) injectie van langwerkende testosteronesters of transdermaal via patch of gelpreparaten en zelden via orale toediening. TRT produceert een aantal voordelen bij hypogonadale mannen, waaronder verhoogde spiermassa, - stemming, - cognitieve functie, - kracht, een verminderde vetmassa, een verhoogde botmineraaldichtheid en een verbeterde seksuele functie, in sommige gevallen zijn deze voordelen dosisafhankelijk.

Bijvoorbeeld, doses van TRT, toegediend door injectie, zijn typisch hoger dan die welke transdermaal worden toegediend, wat resulteert in grotere musculoskeletale voordelen. Zeer recent wint ook de subcutane (onder de huid) injectie aan populariteit.

Kans op hart- en vaatziekten

Er is toenemend bewijs voor een significante verhoging op het ontstaan van hart- en vaatziekten bij patiënten met een laag testosterongehalte. Verschillende studies hebben aangetoond dat het hebben van een laag testosterongehalte meer risico geeft op het ontwikkelen van een hartinfarct dan roken. Erectiestoornissen zijn dan ook sinds dit inzicht een reden geworden om mannen na te kijken op het bestaan van risico's voor hartproblemen.

 

Diabetes type II

De bloedsuikerspiegel wordt in evenwicht gehouden door het hormoon Insuline. Een laag testosterongehalte en een hoog insulinegehalte voorspellen het ontstaan van diabetes Mellitus type II (ouderdomssuiker). Er wordt gesproken over een verdubbeling van de kans op het ontwikkelen dit type diabetes.

 

Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose komt slechts bij 4 tot 6% van de mannen ouder dan 50 jaar voor. Het lijkt voornamelijk een probleem waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Bij mannen die worden behandeld voor prostaatkanker en bij wie het testosterongehalte extreem laag wordt gehouden, komt osteoporose vele malen meer voor. Het is bij deze mannen noodzakelijk om de botontkalking te behandelen. Het risico op het ontstaan van breuken is hier sterk aanwezig. Studies tonen aan dat het aanvullen van testosteron een duidelijke verbetering van de kwaliteit van het bot oplevert.

 

Testosteron en de hersenen

Een verlaagd testosteron heeft een ongunstig effect op het functioneren van de hersenen. De combinatie van een verminderde kwaliteit van bot met vermindering van de hersenfunctie geeft een ernstig verhoogd risico op vallen en botbreuken. Een studie toont aan dat dit tot 40% kan oplopen. Het optreden van breuken in deze situatie gaat tevens gepaard met een verhoogd risico op overlijden.

 

Er is bewijs voor afname van verschillende hersenfuncties bij een verlaagde testosteronspiegel.  Ook onze emotionele toestand en neiging tot depressie is afhankelijk van je testosteron gehalte. Testosterontherapie kan hierop een positieve invloed hebben. Het lijkt erop dat mannen door testosteron relatief minder vaak de ziekte van Alzheimer oplopen dan vrouwen. Indien dit toch het geval is kan aanvullen van testosteron een verbetering hebben op de gemoedstoestand van deze patiënten.

 

Effecten op het seksueel functioneren

Het is duidelijk dat het seksueel functioneren sterk wordt beïnvloed door onze hormonen. Dat is tevens de reden dat patiënten met erectiestoornissen, onderzoek ondergaan naar de hormoonspiegels in hun bloed. Met name de hoeveelheid testosteron is hierbij van belang.
Androgenen (mannelijke hormonen) hebben verschillende functies in het voorplantingssysteem. Zowel in het centrale zenuwstelsel (in de hersenen) als in het perifere zenuwstelsel (buiten de hersenen gelegen), als in de zwellichamen van de penis. De kwaliteit van de erectie wordt beïnvloed door het mannelijk hormoon. Essentieel voor het behoud van een goede potentie is dat de gladde spiercellen in de zwellichamen goed van zuurstof worden voorzien. Een verminderde hoeveelheid mannelijk hormoon vermindert het libido (de zin in seks) en de potentie (fysiek vermogen tot seks), alsmede de effectiviteit van Viagra.


Patiënten die slecht reageren op PD5 remmers (viagra, cialis, levitra ) en een relatief laag testosterongehalte hebben zouden het mannelijk hormoon extra toegediend moeten krijgen.

 

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat TRT verband houdt met een verhoogd risico op prostaatkanker of symptomatische goedaardige prostaat hyperplasie (vergroting), maar de beslissing om de therapie te initiëren en hiermee door te gaan wordt vaak bepaald door urologen. De problemen  met hart- en vaatziekten die verband houden met TRT zijn verduidelijkt door recente studies die aantonen dat met deze therapie duidelijke verhogingen in de serumtestosteron niveaus tot binnen het normale bereik, samenhangen met een verminderde sterfte door alle oorzaken.

Recente aanwijzingen suggereren dat langwerkende injecties kunnen worden geassocieerd met verminderde cardiovasculaire risico's, maar de transdermale route kan worden geassocieerd met een potentieel groter risico als gevolg van omzetting naar dihydrotestosteron door het effect van 5-alfa reductase in de huid.


De meervoudige gunstige effecten van TRT kunnen tot een aanzienlijk voordeel (kwaliteit van leven) voor de patiënt bijdragen, dat kan worden onderschat door de arts die zich voornamelijk bezighoudt met zijn eigen specialiteit. In een reactie op de bezorgdheid over de mogelijke risico's die verband houden met het onjuist voorschrijven van TRT, uitgedrukt door bezorgde burgers, publiceerde de Food and Drug Administration (FDA) een bulletin die  alle bezorgdheid volledig afwees, en alleen het onjuiste gebruik afwees, terwijl het de voordelen van het behandelen van mannen met een aangetoond testosteron-tekort benadrukte. Er is geen aanvullend bewijs gegeven voor dit schijnbare meningsverschil, maar de veiligheidsgegevens op het gebruik van testosteronproducten op langere termijn, op de verpakkingen, werden sterk aanbevolen. Daarentegen concludeerde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in november 2014 dat "er geen consistent bewijs is van verhoogd cardiovasculair risico bij TRT".


BigPharma
Testosteron is niet alleen een medicijn.. "T," (zoals het bekend staat) is, volgens de meeste regels, zo dicht bij een perfecte anti-aging medicatie, zoals de wetenschap die nog nooit eerder heeft geproduceerd. Het kan in grote hoeveelheden goedkoop worden vervaardigd, en de risico's lijken voor de meeste mensen beheersbaar te zijn.


Wat we altijd al voorspeld hebben is gebeurd, de mensen die altijd de bodybuilders en atleten veroordeelden die anabole androgene steroïden gebruiken, verkopen nu testosteron en zijn analogen aan wie ze maar kunnen. Ironisch? Nee, geld spreekt (money talks).


Gebruikers op TRT rapporteren verhoogde energie, meer spiermassa, verminderd lichaamsvet, een grotere seks-drive en een verhoogd algemeen gevoel van welzijn. Kortom, het is een van de meest transformerende stoffen die een mens kan nemen.


"Testosteron is belachelijk krachtig," zegt Campion. "Ik kan het je uit ervaring vertellen, het gevoel van welzijn, van focus en van de mannelijke energie worden enorm verhoogd. Het is alsof je weer 35 bent. "


Die kracht - samen met een zware dosis marketing van pharma-bedrijven - is waarom miljoenen Amerikaanse mannen testosteron in verschillende toedieningsvormenvormen voorgeschreven krijgen van artsen. Volgens een studie van de epidemioloog van de Universiteit van Texas, Jacques Baillargeon, nemen bijna vier procent van de mannen van 60 jaar en ouder testosteron. Het aantal mannen tussen 40 en 64 steeg van 2010 tot 2013 met 77 procent tot 1,5 miljoen mannen.


En terwijl de altijd aanwezige advertenties, zoals die van AbbVie Pharmaceuticals de verkoop van testosteron gels sterk omhoog hebben gepusht, kan dat slecht zijn voor zowel patiënten als voor de  Amerikaanse gezondheidszorg met een  jaarlijkse rekening van $ 2,7 biljoen.


Verkoop van voorgeschreven testosteron gels die door de huid worden geabsorbeerd, genereerden in de Amerikaanse omzet $2 miljard in 2012, een aantal dat in 2017 meer dan verdubbeld zal worden. Abbott Laboratories - die AbbVie tot 1 januari bezat - spendeerde $ 80 miljoen aan reclame voor AndroGel in 2012.


In 2013 werd er 14.000 kilogram testosteron in de Verenigde Staten verkocht. Dat klinkt misschien niet zo veel, maar een typisch volwassen man heeft slechts 0,000000035 kilogram aan testosteron die in zijn bloedstroom drijft. Dat is veel extra T  - en het staat alleen voor de legale verkoop.

 

Vorig jaar spendeerde de farmaceutische industrie in de Verenigde Staten 3,447 miljard dollar aan reclame direct gericht op consumenten, volgens FiercePharma.

 

En Amerika zou niet Amerika zijn als advocaten niet zouden proberen hun deel van de winst binnen te slepen, door AbbVie Pharmaceuticals te vervolgen. You never know.


In maart 2015 heeft de FDA een veiligheidswaarschuwing uitgegeven dat testosteron drugs het risico op beroerte, hartaanval en dood kunnen verhogen bij mannen die FDA-goedgekeurde testosteronproducten nemen. Sindsdien zijn meer dan 1.000 rechtszaken , zijn in de federale rechtbank aanhangig gemaakt door mannen die zeggen dat testosteron bij hen cardiovasculaire problemen heeft veroorzaakt.